Facebook Headquarters

TheeBlog-FacebookOffice
Whether you work in the creative field or not, a cool, fun and comfortable ‘office’ is always crucial for motivation and employee satisfaction. Believe you me, I have experienced it. From the old, boring, tacky, cubicle limbo, to swanky, modern, designed or ocean-view penthouses ( I miss those days) and yes, it does make a difference in your everyday attitude! I know, it sounds fundamental and you will agree with me… but the sad true is, most offices usually look like Initech from Office Space!

San Francisco based interior design firm Studio O+A designed the new Facebook Hedquarters in Palo Alto, California and as you can see from these photos, they did a sweet job!

TheeBlog-FacebookOffice1

TheeBlog-FacebookOffice2

TheeBlog-FacebookOffice3

Employees of Facebook recently moved to a new headquarters that facilitates interaction and connection, reflecting the company’s mission as a social networking website provider. Formerly a laboratory facility for high-tech manufacturer Agilent Technologies, the 150,000-square-foot structure at Palo Alto’s Stanford Research Park brings together more than 700 employees originally scattered throughout 10 locations in and around downtown Palo Alto.

The design of the space relied heavily on input from the users, appropriate for a flatly structured company that weights every employee’s opinion equally. O+A designers interviewed employees about what they wanted from their new headquarters. The Facebook platform was used to conduct company-wide polls about design decisions, post construction photos and updates, and keep everyone informed of the thought process behind the project. An advisory board of employees from every department collaborated with the design team on the design process, from space planning to finishes to final move coordination.

TheeBlog-FacebookOffice4

TheeBlog-FacebookOffice5

TheeBlog-FacebookOffice6

TheeBlog-FacebookOffice7

TheeBlog-FacebookOffice9

TheeBlog-FacebookOffice10

TheeBlog-FacebookOffice11

TheeBlog-FacebookOffice12

Reflecting employees’ desire for a green headquarters, the facility is the first commercial project completed under Palo Alto’s 2008 Green Building Ordinance, making extensive use of existing architectural features, recycling millwork from the original lab, and repurposing industrial components for post-industrial use. Other sustainable features include high recycled-content carpet and energyefficient lighting.

The design goal for the new facility was to maintain the history and raw aesthetic of the building and create a fun dynamic appropriate for the company’s youthful staff. Many walls and spaces are left unfinished: employees are encouraged to write on the walls, add artwork, and move furniture as needed, allowing the building to evolve continuously.

TheeBlog-FacebookOffice13

TheeBlog-FacebookOffice14

TheeBlog-FacebookOffice15

TheeBlog-FacebookOffice16

TheeBlog-FacebookOffice17

A bright orange industrial crane, left over from the building’s previous user, was repurposed by San Francisco sculptor Oliver DiCicco to support a table surface from its heavyweight hoist, offering maximum maneuverability. Referencing the industrial aesthetic of the building, a felt canopy spreads up one wall and onto the ceiling, defining a central meeting area that can double as an impromptu auditorium. Mounted on threaded rods of varying length to achieve an undulating effect, the canopy absorbs sound and is penetrated at intervals by overhead lighting. An outdoor basketball court and indoor ping-pong table offer opportunities for recreation. And it is not unusual to see employees zipping along the concrete floors on two-wheeled skateboards.

TheeBlog-FacebookOffice8

3 comments
  1. Sweet is the right word! Thanks, now I’m depressed =(

Leave a comment